Які захисні електротовари використовуватиме захист електромережі

0
251

Важливим фактором є безпека використання електромережі та приладів, підключених до неї. Сучасні електротовари та засоби для захисту електромережі дозволяють створити необхідний рівень захищеності електроприладів та людини від таких негативних впливів:

  • Короткі замикання.
  • Перевантаження електричних мереж.
  • Ураження струмом.
  • Пожежі.
  • Перевищення допустимих значень напруги.
  • Перенапруження внаслідок внутрішніх процесів в електропроводці або попадання блискавки.

Якщо заздалегідь не встановити захисні та керуючі пристрої, то надалі можливе виникнення серйозних проблем — від згоряння окремих елементів техніки до пожежі в приміщенні. Знайти все необхідне для створення надійного захисту можна у спеціалізованих магазинах електрики.

Небезпеки в електриці та як їх уникнути

Основною поширеною проблемою електропроводки є коротке замикання. Утворюється через контакт оголених жил проводів або кабелів, що призводить до появи струму, що досягає кілька сотень або тисяч ампер. Це тягне до руйнування електромережі, виходу з експлуатації електротехніки, пожеж.

Знайти в магазині електрики можна все необхідне для запобігання перевантаженню електромережі. Подібна ситуація виникає через підключення до однієї розетки ряду пристроїв, коли вона не може впоратися з таким навантаженням. Відбувається поступове нагрівання розетки, що з часом може спричинити займання.

захист електромережі фото

Вирішити дві вищезгадані проблеми можна за допомогою автоматичних вимикачів, які при порушенні роботи електромережі виконають автовимкнення живлення. Таким чином можна захистити техніку та житло від серйозних проблем. Сучасні варіанти автовимикачів дають змогу відстежувати навіть час виникнення проблеми.

Спеціалізований магазин електрики дозволить вирішити питання і з ураженням електрострумом. Ситуація, коли пральна машина чи інші прилади б’ються струмом, багатьом знайома. Причина в тому, що небезпечний потенціал пробиває на корпус техніки через наявність невеликих пошкоджень ізоляції.

Оптимальним рішенням стає встановлення ПЗВ — пристроїв захисного відключення з налаштуванням спрацьовування на 10 або 30 мА. Принцип дії ПЗВ простий:

  • відбувається замір сили струму на вході та виході;
  • якщо різниця перевищує задані параметри, мережа відключається.

При використанні ПЗВ у діапазоні 100-300 мА можна уникнути ризику пожежі при виході з ладу проводки та пробиванні електроструму з силою понад 300 мА. Монтувати такий захисний пристрій варто на введенні електромережі в будинок – від ураження струмом такий блок не захистить, але здатний зберегти проводку та техніку від різних негативних процесів у електромережі.

Також необхідно купити електротовари в інтернет-магазині для захисту від підвищення напруги вище за допустиму межу. Наприклад, при обриві нульового дроту цілком можливий стрибок у мережі до 380 Вольт, внаслідок чого згорають електроприлади. Рідше це призводить до пожеж.

Оптимальним рішенням стає застосування реле напруги, яке монтується у розподільчому щитку і дозволяє проводити контроль напруги. При перевищенні допустимих значень реле відключає ділянку мережі, яку захищає, але сам продовжує працювати і включає мережу при стабілізації ситуації.

В інтернет-магазині електрики можна знайти і спеціалізовані пристрої, здатні захистити проводку та техніку від різкого стрибка напруги при попаданні блискавки або проблемах на лініях електропередач. Іноді через подібні фактори напруга в проводці може на частки секунди досягати позначки кілька тисяч В, що призводить до пошкодження побутових приладів.

Для запобігання негативних наслідків використовуються ПЗІП (пристрої захисту від імпульсних перенапруг) або обмежувачі перенапруги. Їхнє основне завдання полягає в обмеженні імпульсу граничної напруги до безпечного значення, що забезпечує захист техніки в будинку. Сучасні варіанти ПЗІП здатні захистити навіть від прямого влучення блискавки у лінії електропередач.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь